vrijdag 17 januari 2014

Het Rijksmuseum.

Gisteren ben ik met W. en A. naar het verbouwde Rijksmuseum in Amsterdam geweest. Na een door Blokker gesubsidieerde treinreis kwamen wij terecht in het Oud-Hollandse koffiehuis aan het Stationsplein.
 
 
Daarna konden we kiezen uit lijn 2 en lijn 5 om daarmee en de regen te ontlopen en in de Hobbemastraat te komen. Het viel mij op dat de trams hier aan de krappe kant zijn en veel obstakels in de doorloop vertonen. Ook werden wij voortdurend tweetalig opgeroepen vooral "in The Back" te gaan en "Out te checken".
 
 
Daar was zij dan: het langdurig gerenoveerde museum en vol verwachting klopte ons kunstzinnige hart over wat wij daar allemaal zouden gaan zien.
En wij waren niet de enigen. Er waren rijen bij de kassa, bij de toiletten, bij de garderoe, bij het restaurant, zelfs op de schilderijen.


 Het eerste nut van de verbouwing werd helder: er was veel meer ruimte om in de rij te staan dan voorheen.
 
 
Het dient gezegd: de nieuwe centrale hal ademde ruimte en de transparante  geluidsdemping in de bovenruimte sloot daar mooi bij aan.
Het nieuwe restaurant met open keuken en de bibliotheekwinkel waren fraai geïntegreerd in het "oude" geheel.

 
 En nadat wij een plekje hadden toegewezen gekregen werden wij getrakteerd op landbrood met beenham, dan wel Old Amsterdam. Ik vond vooral de zilveruitjes erg lekker.

Ruud Gullit had mij destijds op de televisie verteld dat er nu vooral thematisch geëxposeerd zou worden en daar verheugde ik mij op. Meteen bij binnenkomst rond 1900 was er mooi op elkaar afgestelde kunst en curiosa te zien uit de Jugenstil en Art Deco.

 
Echter daar waar het de klassieke werken van de Hollandse meesters betrof was men - de kleur van de muren was nu meer eigentijds - knap conservatief gebleven. Gewoon heel veel zalen met alleen maar schilderijen.
 
 
Nieuwe vormgeving troffen wij wel aan de de afdeling scheepsmodellen en wapens. Dat gaf een even helder als hard beeld van de tijd toen er nog gevochten en gevaren werd met houten schepen. Op een van de schepen werd een holgrafische bemanning geprojecteerd en dat zag er leuk uit.
 
 
De afdeling Middeleeuwen  mocht er ook zijn en......hier was het veel rustiger.
Een meditatief moment.
Tijd ook om gewoon eens heel dicht bij de beelden te kunnen komen.
 
 
En na het bezoek aan deze gezegende plek werd het tijd om het pand te verlaten.
We mochten nog een keer in de rij ( de rij van mensen die hun jas terug wilden ) en met een goedgevulde lijn 5 en een supermodern treinstel kwamen wij terug waar deze dag begonnen was: Rotterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten