maandag 1 april 2013

Helena van Troje.

Op verzoek van R. heb ik vanmiddag in Orion het hart-schilderij geplaatst. De toevoegingen zijn van de hand van R. en M.
Duidelijk iets met liefde en geweld.
Ik ben benieuwd.


 R. organiseert elk jaar vanuit zijn passie een dans- / vertelmiddag voor de bewoners van Orion ( een thuisplek voor gehandicapten ), begeleiders, familie en andere belangstellenden.

 
Het gebouw ziet er van buiten eenvoudig uit, maar aan de binnenzijde worden we teruggevoerd naar de Trojaanse oorlog. R. had 5-ritmes-docent R. voor de dans en een meesterverteller voor het verhaal uitgenodigd.
Het verhaal is simpel: Helena is een ongelooflijk mooie prinses die eerst trouwt met Menelaos en weer wat later met Paris, een Trojaanse prins.
 
 
Dit laatste tot groot ongenoegen van de Griekse gemeenschap die "en masse" naar Troje gaat om oorlog te voeren. De grootste Griekse strijder is Achilles, de onkwetsbare ( behalve die ene pees dan ).
 
 
Maar voor het zover is zorgt R. met passende muziek voor de "warming up".
Wel noodzakelijk gezien de strijd die erna uitbarst.
 
Er wordt breed gedanst en ook de bewoners van Orion doen wat mogelijk is binnen hun beperking. Er ontstaat een groot dansfeest.
Tot de verteller plaats neemt en ons op  boeiende en ook indringende wijze meeneemt naar de strijd die niemand echt wilde.
 
Verschillende Orionners reageren zeer spontaan op de dramatische wendingen, zoals hard stampen als de Grieken oprukken, juichen als Ajax een Griekse held blijkt te zijn of instemmend mompelen als er weer eens iets wijs besloten wordt.
Kortom Helena en Achilles komen tot leven.
 
Daarna wordt er weer gedanst tot in de late namiddaguurtjes.
Dat geeft na verloop van tijd een gevoel van rust en vrede.
En dat is mooi.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten