woensdag 18 oktober 2023

Taizé zingen in Haarlem.

Taizé zingen in Haarlem. 

Het is dinsdag 17 oktober en ik reis met Janneke, Marjanne en Hans naar Haarlem. Daar geeft Jan Hendrik Veenkamp een zangavond, waarbij de liederen van Taizé ( Frankrijk, Bourgogne ) centraal staan. En wij willen er tegelijkertijd een leuk dagje uit van maken.

 

Daar de geselecteerde parkeergarage De Appelaar vol blijkt te zijn roept Marjanne ons op om bij De Koepel te gaan parkeren. We belanden op het terrein van de oude gevangenis ( een deel van de muren staat er nog ).


Binnen herinneren er alleen nog celdeuren ( de cel van Hannie Schaft, het meisje met het rode haar is te bezichtigen ) aan vroeger. Het gebouw is drastisch gerenoveerd en tot een cultuurcentrum omgetoverd. Met veel glas en veel licht. Bij de horeca trakteert Marjanne ons op thee en koffie.

Intussen kunnen de toiletten bezocht worden. De luikjes zitten dicht. 


Dan is het tijd om richting Grote Markt te gaan. Hans ontpopt zich als een Pathfinder door soepel met de vinger zijn kompas te beroeren. Die van mij trekt wat naar links, maar dat is behalve een doodlopend steegje geen probleem. Opvallend dat alle straatjes vol staan met planten. Dat maakt het gezellig.
 

 
Uiteindelijk komen we uit op een terras ( Van Beinum ) dat aangenaam verwarmd is, zodat wij ondanks de koude wind nog buiten kunnen zitten. Het is inmiddels ook etenstijd en wij buigen ons over de kaart waar meerdere "Bites" aanbevolen staan. Het doet een beetje aan Bitcoins denken, immers hoe groot is een Bite en wat is de inhoud. Voor de zekerheid bestellen we ruim en krijgen leuke porties in leuke schaaltjes en alleen het bestek dat bij zo'n Bite past. Zo krijg ik alleen een vork ( op verzoek ), terwijl Marjanne en Hans over een hele uitzet beschikken.
 


Alles was heel smaakvol en dat verklaarde ook waarom de halve bevolking van Haarlem, zowel binnen als buiten zat. Na het afrekenen gingen wij naar de Waalse Kerk - Eglise Wallone ( 1348 ), waar wij vanavond zouden gaan zingen. 
 
 
Het ligt in een klein Begijnhof. Wonderlijk genoeg rondom veel rode lampjes en vensters. Een dame knikte mij toe. Zij was bezig met het "ophangen van de gordijnen" en deed dat heel zwierig. Helaas ik moest door. Wij wilden immers vooraan zitten.
 
Het is een mooie kerk. Met name het houten plafond en de wandelgangen bovenin vond ik bijzonder. Beneden was Jan Hendrik met een klein koortje aan het oefenen voor straks. Geleidelijk aan vulde de kerk zich, introduceerde J.H. datgene wat gedaan ging worden, nam plaats achter de piano en het / ons zingen begon.
 
 
Wat zijn Taizé liederen?
Muziek en liederen die sterk afwijken van psalmen en gezangen zoals die in kerkdiensten elders worden gebruikt. Mantra-achtige liederen, met korte teksten, die telkens worden herhaald. Liederen die eenvoudig mee te zingen zijn.


Dans nos obscurités, allume le feu....../ En todo amar y servir...../ Nada te turbe......./Amor saca amor....../ From the circle of love..../ Shanti Alleluja, Shalom, Asalam...../ Santo, santo..../ The river is flowing..../ Quam pulchra es amica mea......./ Sure as the wind........het kwam allemaal voorbij.


Quam pulchra es amica mea

Quam pulchra es et decora

Oculi tui columbarum alleluia

Tussendoor altijd weer een stilte moment en dan weer verder. Met als afsluiting de swingende gospel : Do Lord, o do Lord.....Way...beyond the blue. Geheel opgeladen verlieten we de kerk, de koude nacht in. De rode lampjes waren nog aan, maar helaas, ook daar personeelsgebrek.

En nadat we de Gemeente Haarlem een financiële injectie hadden gegeven ( bizarre parkeertarieven ) constateerde ik dat de boeven niet meer binnen ( in de Koepelgevangenis ) zitten , maar buiten. Omdat we toch naar huis wilden accepteerden wij ons lot. Dat ging voorspoedig.

Dank aan allen die dit mogelijk maakten.

Henk.


Naar Taizé komen

Naar Taizé komen betekent uitgenodigd worden om te zoeken naar een verbondenheid met God door gemeenschappelijk gebed, zingen, stilte, persoonlijke bezinning en uitwisseling.

Een verblijf in Taizé kan helpen om een stap terug te nemen van je dagelijks leven, een grote verscheidenheid aan mensen te ontmoeten en na te denken over je inzet voor de Kerk en de maatschappij.

Als je hier bent doe je mee aan het gemeenschappelijk leven en het dagelijkse programma. Lees de praktische informatie om meer te weten te komen over de ontmoetingen en wanneer je kan komen. Denk er aan je van te voren in te schrijven.

“Het is echt een feest om zoveel jongeren, zoveel verscheidenheid, op de heuvel te zien samenkomen. Het wekt in ons de vurige hoop dat het mogelijk is om als mensen in vrede samen te leven.”
Broeder Alois tijdens een ontmoeting in de kerk van de Verzoening


 
 
 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten