woensdag 25 oktober 2023

Ai Weiwei in de kunsthal.

 Eindelijk is er weer eens een aparte tentoonstelling in de Kunsthal. De Chinese mensenrechtenactivist en beeldend kunstenaar Ai Wei Wei. Dus vroeg op pad, zodat de expositie ook echt te zien is ( op zondag na 12 uur niet te doen ).

Ai Weiwei: In Search for Humanity.

Het is een wonderlijke en soms vreemde wereld waarin ik rond ga. Er wordt werk van de afgelopen 40 jaar getoond. Een uitgebreid scala van zijn beeldende kracht. Mooi ingericht ook.


In eerste instantie werkt hij veel met alledaagse dingen, bevrijdt ze van hun praktische betekenis en schept zo een nieuwe realiteit.

En deel van de ruimte wordt overschaduwd door een gigantische slang. Dieren ( de sterrenbeelden ) waren ruim vertegenwoordigd in gouden omhulsels en van lego-steentjes.

Deze opstelling refereert aan de Dierenriem fontein in het oude zomerpaleis van de keizer in Beijing ( Yuanmingyuan ). Tijdens de Tweede Opiumoorlog vernielen en / of roven de Engelse en Franse troepen deze beelden. Deze komen later op de markt voor hoge prijzen. Inmiddels zijn er 7 van de 12 weer in de Chinese musea.


 De vergulde, bronzen koppen zijn een herinterpretatie van de geschiedenis.


  
De vernielzucht van het Chinese regime geeft hij symbolisch weer in de verzamelde afgebroken sokkels met voeten. China dat de beelden van de Boeddha vernield. Een beeldenstorm in Tibet.
 

Politiek beweegt hem. De vluchtelingencrisis ( 14.000 achtergelaten zwemvesten brengt hij samen voor het Berliner Konzerthaus ).


En ook de oorlog in Syrië, Julian Assanges en zijn eigen confrontatie met de Chinese overheid.
 

In 2009 wil hij getuigen voor een vriend: Tan Zuoren. Deze is een rechtszaak begonnen tegen de overheid n.a.v. de constructie van ingestorte schoolgebouwen in 2008 bij een aardbeving.

Zijn getuigenis levert hem een arrestatie, een zware mishandeling en 5 jaar celstraf op. Vanaf dat moment is hij een felle criticus van het regime.

In de Kunsthal maakt hij zijn gevangenschap zichtbaar. Er staan kleine ruimtes waar je via kleine vensters naar binnen kunt kijken. Daar zie je de wassen beelden van Ai Weiwei en zijn bewakers in verschillende omstandigheden.

Ook is, iets verderop, is zijn cel op ware grootte nagebouwd ( en dat valt qua ruimte dan wel weer mee ). Van bovenaf kun je in het toilet kijken, waar natuurlijk ook toiletpapier is.

Soortgelijk toiletpapier is voor een leuke prijs en in Weiwei verpakking te koop in de Art shop.

Slimme jongen, die Weiwei.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten