zaterdag 24 december 2022

Mantra Kerstzang in Gouda.

 Mantra Kerstzang in de Garenspinnerij, Gouda.

Regelmatig gaan we met een vriendengroep zingen in het Cultuurhuis Garenspinnerij aan de Turfkade in Gouda. Van binnen is het gebouw prachtig gerenoveerd en afgestemd op tal van culturele activiteiten.

 Wij komen er voor het zingen van mantra's uit allerlei windstreken onder leiding van Lambert Mutsaers. Hij begeleidt ons op de piano. De bijeenkomsten zijn in de balletstudio waar op andere momenten gemusiceerd en gedanst wordt.


Vanavond staat in het teken van Kerstmis. Mantra's, eenvoudige liederen die al snel moeiteloos kunnen worden meegezongen. Wel deelt Lambert tekstboekjes uit om de zang met tekst op te starten. Wie regelmatig deze avonden bezoekt raakt steeds vertrouwder met het ( ook wisselend ) repertoire en kan uit volle borst, of zoals Lambert zegt: "vanuit het hart" meezingen. Het gaat niet om mooi of prestatie. Het gaat om de beleving.

Het is niet gebruikelijk om te filmen. Voor deze gelegenheid ( en ook om niet aanwezigen te kunnen bedienen ) heb ik 2 geluidsopnamen gemaakt. Het was heerlijk om weer eens Silent Night met een groot koor ( ca. 60 deelnemers ) te zingen. Het blijft een mooi lied.

De andere mantra is AMEN. Het wordt tot besluit van elke avond gezongen. Iedereen nadert "de vleugel" die ons begeleidt. Er ontstaat dan een prachtige en krachtige bundeling van energie. Ik kan dat BEAMEN.

Amen is een Hebreeuws bijvoeglijk naamwoord dat 'vast' en 'zeker' betekent. Het bestaat uit de medeklinkers Alef, Mem en Nun. Deze drieletterige wortel betekent 'stevig zijn', 'bevestigd', 'solide', 'betrouwbaar' en 'waarachtig'. Amen werd door de Israëlieten het vaakst gebruikt in de zin van 'zo zij het'.


Het was weer mooi.

Henk van der Veen, Gouda, 23 december 2022.

www.lambertmutsaers.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten