dinsdag 21 december 2021

De schildermiddagen.

  De schildersmiddagen.

In dit jaar van beperkingen konden we toch regelmatig ruimte vinden om samen te schilderen. Dat doen we in een wisselende samenstelling en meestal binnen in mijn woonruimte / atelier. Maar dit jaar zoveel mogelijk buiten in de tuin, in de grote schuur en of onder het afdak, afhankelijk van de weersomstandigheden.






 
 
Om hieraan mee te kunnen doen is de lef hebben om te experimenteren nodig. Niet echt weten hoe te beginnen en te eindigen ( dit laatste is dikwijls het moeilijkst ). Het gaat erom "het te laten gebeuren". Dat wat zich wil tonen, toont zich. Het gaat niet om het resultaat ( als het "mooi" is, dan ik dat "mooi" meegenomen ), maar het gaat om de reis met kwast, verf en papier. Zo intuïtief mogelijk.

Dan kan het zomaar gebeuren dat een eerder gezien beeld of vorm zich presenteert op het doek.

Wel geef ik van te voren b.v. een kunstenaar aan. Kijk eens naar zijn werk. Wat spreekt je aan ? Wat als je in zijn of haar voetsporen treedt ? Daarna mag de inspiratiebron weg en is er ruimte om een eigen beeldenwereld te scheppen. In het begin is de inspiratiebron dan nog wel zichtbaar, maar geleidelijk wordt het vrijer. Zo kunnen zeer uiteenlopende schilderijen ontstaan.


 
Zo kan het thema vogels in eerste instantie min of meer natuurgetrouwe beelden geven, maar dat is dan de deur waardoor een meer abstracte of wezenlijker
 wereld wordt betreden.



Een thema als: je droomhuis is voor kinderen aanleiding om een eigen wereld naar buiten te brengen die anders verstopt zou blijven.


En soms komen dan vogel en droomhuis samen. 

Er kan een verhaal bij verzonnen worden of niet. 


 
En dan kan de Oranje-vloot ineens uitvaren naar een sportevenement elders in de wereld.



Rotterdam, Bergschenhoek, Huissen 2021.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten