zaterdag 16 augustus 2014

A rigaud.....la culture.

Is hier in de buurt wat te doen ?
Een veel gehoorde vraag van passanten en gasten. Voor mij reden een blokje cultuur van de afgelopen weken te beschrijven. Kan iedereen met de tablet en wifi daar kijken.

 
Allereerst is daar de wandeling over de berg van Bourguignon les Morey met boven, vlak onder de top, het herdenkingsmonument aan de Frans-Duitse oorlog van 1870-71. Alle soldaten uit de buurt gingen gedekt onder de mantel van Maria naar het front en................allen kwamen heelhuids en onbeschadigd terug.
En dat moest gevierd en herdacht worden.

 
Aan een eerdere strijd, die van de Kruistochten en later van de Tempeliers tegen Rome, herinnerde de bijeenkomst in Molay, de geboorteplaats van de laatste grote kruisridder.
Er werd een compleet ridderdorp met populatie opgezet met vechtende ridders, schone deernen en al dat andere leuke waar de Middeleeuwen om bekend stonden.
 
 
Voor de grote en kleine man was er een Robin Hood gebeuren en daar er nog geen boeken waren, werden de verslagen geschreven door dames, die ook heel goed konden borduren.

 
Over dames gesproken. Er zijn heel wat madonna's in de regio te zien. Soms klein, soms groot, zoals deze maagdelijke maagd op de berg van Vesoul. We moesten er wel een stuk voor klimmen ( een kruisweg ), maar bovengekomen voelden wij ons welkom.
 
 
Naast de hemelse zijn er natuurlijk ook de aardse genoegens, zoals dit vanillebolletje....

 
 Of de Café Gourmand ( eigenlijk een dessert ), maar voor ons ook los geserveerd.......
 

Of die verrukkelijke appeltaart ( weer water in de mond ) die wij tegenkwamen in een coffeeshop in Besancon. Het kostte een rib uit ons lijf, maar het genot was navenant.
 
 
Daarnaast aten we ook heel gezonde dingen als we bij Jenny aan tafel zaten.
Hierbij het bewijs.
 
 
 
 
De Table Hôtes behoort tot de franse cultuur. Men schuift aan en eet mee wat de pot schaft. Dat dit een oud gebruik is ontdekte bij een afbeelding in een kerk.
 
 
Maar zou luxe en collectief hoeft het niet altijd te zijn. Soms is solo en primitief ook okee, als het uitzicht maar goed is.
 
 
In Port de Saône zijn jaarlijks verschillemnde exposities en manifastaties op gebied van muziek en dans. Deze keer stonden er prachtige bronzen met een hoog commnicatief gehalte.
 
 
Wat er ook heel prettig uitzag was dit kleurrijke gebeuren in Vesoul, wat ik zo maar zelf gemaakt zou kunnen hebben. Ook het grote park daar is een aanrader.
 
Met zoveel muziekmensen in de buurt kan het niet anders, of er worden partituren doorgenomen.

 
Of ten gehore gebracht.
 
 
De Cistercienzer- kloosters hebben in de regio een periode van grote bloei gekend, zoals deze in Cherlieu, die helaas door de Hugenoten nogal onder handen is genomen. Wat eens een reusachtige abdij was, is nog slechts een ruïne. De stilte hangt er nog wel.
Een mooie gerestaureerde staat overigens in Auberive, een aanrader.
 
 
Besancon is vooral bekend om zijn citadel en verdedigingwerken. Om nog meer kijkers te trekken is er inmiddels een dierentuin in ondergebracht en zo zijn er tijgers en oerangs te zien in de slotgrachten.
Op verschillende plaatsen was men overigens bezig de communicatie te verbeteren.

 
Het dateert grotendeels uit de tijd van Lodewijk de 14de, de Zonnekoning. Zijn militaire architekt heeft in de wijde omgeving dergelijke bouwwerken achtergelaten.
Ook een aanrader is die in Belfort, aan de voet van de Vogezen.
 
 
 
De weg naar de citadel is een stevige klim, maar levert ook romantische doorkijkjes ( tijdens het hijgen ).
 
 
Een van de leuke dingen in Besancon is dat er door de stad verspreid tal van klassieke restanten te vinden zijn. Meestal is er dan een parkje omheen, zodat de vermoeide mens kan rusten in de schoot van het Klassieke Rome. Yes !

 
Ook een boottocht op de Doubt is leik om te doen. Wel is er geduld nodig, omdat op verschillende plaatsen via handbediende sluizen de stroomversnellingen vermeden worden.
 
 
En dan zijn er overal de kleine galeries.
 

Of de kraampjes op de dagmarkten met lokale produkten.


Of de antiekmarktjes, waar van alles te koop is.
 
 
Het bezit van een kampeerbusje is overigens erg fijn.
Het geeft vrijheid en er is altijd wel een mooie, stille plek ( als je niet op een kluitje wilt ) om uitgebreid te relaxen op een goede en stevige matras.
 
 
 Zoek je drukte en gezelligheid, het is in de grotere plaatsen altijd te vinden en......
 
 
wil je ongehinderd fietsen................. dat kan er ook.
 
 
Ruimte, heel veel ruimte. Dat kun je in deze streek vinden. Op de stranden vallen de Fransenn vooral op door hun respectvolle gedrag ten opzichte van elkaar.
Toch wordt er ook veel geschreeuwd. Meestal in het Nederlands. Zo hard mogelijk.
                                                              Helaas.


Voor oude rituelen zoals het opsteken van een kaarsje voor een geliefde of vijand zijn er tal van kerken en altaren.


 Voor het beleven van riddergevoelens zijn er de oude kasteeltjes......

 
Voor een moment van bezinning een oersymbool.......
 
 
Voor wie jong en soepel is en geen hoogtevrees heeft: een klimwoud......
 

En wie de Franse hurktoiletten wil mijden is er altijd het bos. Wel is het zaak om de telefoon niet uit de broekzak te laten glijden.
 

En dan zijn er de onvergetelijke uitzichten en mijmeringen over al dit schoons.
 
 

 
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten