woensdag 6 november 2013

Dante in het Lectorium Rosicrucianum.

Zondagmiddag 3 november zijn we tijdens de Monumentendag in Bergen op Zoom naar de expositie van het werk van Juke Hudig geweest.
Zijn heeft het Renaissance - meesterwerk de Divina Commedia van Dante verbeeld in 111 pastels. Op de expositie zijn er 48 te zien.
 
De tentoonstelling vindt plaats in het Lectorium Rosicrucianum. Een van de locaties waarvanuit de Rozenkruizers ( een spirituele en filosofische gemeenschap ) hun boodschap uitdragen.
 
 
In een prachtig gebouw met een prettige lichte sfeer werden we welkom geheten door enkele medewerkers. Na een korte inleiding kregen we alle ruimte om de beelden in ons eigen tempo te bekijken. Erg prettig.
 
 
In de Divina Comedia beschrijft Dante de reis die hij maakt om zijn geliefde Beatrice ( die zelf gekozen heeft voor de spirituele liefde - God ) terug te zien.
Het lukt hem in eerste instantie niet om dit "gemakkelijk" te doen. Dan verschijnt Vergilius en deze wordt Dantes gids.
Een spirituele reis vanuit het donker naar het licht begint.
 
 
De reis loopt door de hel ( Inferno )
via de Louteringsberg ( Purgatorio )
naar de hemel ( Paradiso ).
Opmerkelijk daarbij is wel dat de grootste kwelling in de hel niet het vuur is, maar het ingevroren zijn in ijs, terwijl de voeten in brand staan.
 
 
Nadat op de Louteringsberg alle zonden beleefd en doorleefd zijn vindt de overgang plaats naar een nieuwe fase. Dante komt aan de grens waar hij afscheid moet nemen van Vergilius ( die staat voor de rede, het denken )


Met een geopend hart ontmoet hij dan Beatrice, die hem meeneemt op een reis door de 7 hemelen. Daar aanschouwt hij ook de Jacobsladder.
Engelen dalen af naar de aarde en klimmen weer op naar de hemel. Een voortdurend proces.
 
 
Onze reis eindigt bij de boeken een kaarten van Juke Hudig. Met een kopje koffie praten we nog wat na met de medewerkers.
En kijken we terug op een bijzondere ervaring.
 
Lectorium Rosicrusianum
Internationale school van het Gouden Rozenkruis
Blauwehandstraat 21
Bergen op Zoom

Geen opmerkingen:

Een reactie posten