zondag 4 januari 2015

de schildpaddentrek

Met schrijverscoach J. het nieuwe jaar begonnen met een experiment: intuïtief schilderen in combinatie met schrijven.
Deze keer geen thema of visualisatie, maar gewoon laten komen wat er komt:


 Na een soms ritmisch en dan weer chaotisch gekras ontstaan 2 werelden die al snel onder een intense kleurlaag verdwijnen. Daarover heen komen kreten en teksten.
Tussendoor noteren wij wat er zoal in ons opkomt. Dit als materiaal om later mee en over te schrijven.

 Dan komt er een tendens om met rode vlakken iets van bloemen op het vlak te brengen. Geleidelijk aan ontstaat er meer vorm, een zich herhalend beeld en een lichtere ondergrond.


 Dan is het tijd om met het schilderen te stoppen en gaan we zien welke informatie / associaties het een en ander bij ons oproept. Deze informatie noteren we ter plekke.
Daarna gaan we gedurende 20 minuten een bijpassend verhaal schrijven.

Het verhaal:

De schildpaddentrek.

Ik geef je een roosje mijn roosje. Hij staat daar voor tante Marie in haar uitbundige bloemetjesjurk. Bij haar voelt hij zich veilig als hij moet oversteken. Als het spannend wordt. Samen sterk. We are the champions, zo voelt het dan. Wat een grote hand en wat fijn om die vast te houden.

Later roept zij hem naar binnen. Zijn beentjes rennen, want als tante roept dan belooft dat iets.
En terecht. De Toppers zijn er en oom Lee van wie hij altijd kippenvel krijgt bij: "with hope in your heart and you'll never walk alone".

Het feest kan beginnen....pam, pam, bam , bam. Mooie gekleurde pakken, gitaren en ritmische staccato-geluiden. Met z'n allen dansend onderweg, feestend, caramba.....
We worden meegenomen naar grote hoogte, een engel wijst ons de weg.

De eieren komen uit. Allemaal tegelijk. Kwetsbaar in de nieuwe open ruimte bewegen we zo snel mogelijk over het strand onder ons. Samen sterk, maar toch....Eenmaal bij en in de zee gaan we los. Hier voelen wij ons thuis. Van de ene wereld naar de andere, de overgang.
Tanta Marie is beide werelden. Ze is een Topper. En .........goud waard.
 

Artohotze.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten