zondag 6 april 2014

Belcanto Oostzaan.

 Het is zaterdagavond 5 april en ik rijd naar Oostzaan om de premiére bij te wonen van een bewerking van de musical Belle en het Beest. Dit oorspronkelijke werk uit het Disney Theater wordt uitgevoerd door Bel Canto Oostzaan onder regie van John Lust.
De uitvoering vindt plaats in Theater de Kunstgreep.
  
 
De zaal is volledig uitverkocht en gespannen wachten we ( zo te zien zijn er veel familie en vrienden van de cast ) aan deze zijde van het dichte doek.
Het orkest zorgt voor een toepasselijk intro.
  
 
Op het podium is een multifunktioneel decor gebouwd en aan de aankleding te zien speelt het stuk in een vroegere tijd.
Er is een mooie jonge arrogante ridder die een lelijke tovenares geen onderdak wil bieden. Hij wil dat wel als ze ineens heel mooi is. Te laat. Hij wordt vervloekt en ziet er uit als een Beest.
Alle personeelsleden veranderen - op de koop toe - in levende huishoudelijke accessoires.
 
 
Bijzonder is het lot van een jongetje die in een theekopje verandert en daarmee tafelgebonden is.
"Mamma, wanneer mag ik weer rennen ? vraagt hij.
Dat kan helaas pas als het Beest zijn hart heeft geopend voor de liefde.

 
Er is ook een mooie jonge vrouw, Belle. Deze wordt belaagd door een macho-jager, die met haar wil trouwen. Hij is daarin nietsontziend.
Echter Belle raakt in het kasteel van het Beest. Deze weet niet hoe met haar om te gaan en zo blijft de betovering in stand.

 
Wat opvalt is de rijkdom en de creativiteit die in de aankleding te zien is. Kostuums voor huishoudelijke accessoires zijn niet te huur en dus is alles zelfgemaakt.
Het ziet er prachtig uit.

 
Als Belle een keer boos het bos in loopt ( het Beest mist duidelijk charme ) wordt zij door hem gered van de wolven. Geleidelijk ontstaat er iets moois. Al het personeel - verlangen naar normaal - zet zich in om het Beest te coachen.
 
 
 
En dan gebeurt het: Beest verklaart Belle de liefde. Beide harten staan wijd open en dat maakt dat de betovering verbroken wordt. Het Beest wordt weer de mooie prins en ja, dan wil je ook wel trouwen.
Alle kandelaars, kop en schotels en ladenkastjes worden weer gewone mensen.
Tijd voor een feest !

 
 
 
 
Het was weer een mooie avond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten