maandag 14 april 2014

Anatomie van het geluk.


 
Zaterdag ben ik samen met I. naar het Lectorium Rosicrucianum in Bergen op Zoom geweest voor de themadag: De anatomie van het geluk.
 Gelukkig ..............................konden we redelijk dichtbij parkeren.
 
 
Na een korte verbale en muzikale introductie was het woord aan de Gentse hersenwetenschapper Rigobert Matthijs. De stelling die hij inbracht was : "Wij zijn geprogrammeerd om gelukkig te zijn".
 
 
Hij werkte met een powerpointpresentatie en zo nam hij ons mee door alle delen van de hersenen en kwamen wij o.m. tot de ontdekking dat als het limbisch systeem ( evolutionair een van de oudste delen van de hersenen ) in de alarmfase is, onze voorhoofdskwabben ( voor bredere visie en inzicht ) voor zo'n 80% stil kunnen liggen. Advies: Bij grote stress geen belangrijke beslissingen nemen !
 
 
De kans op een burn-out bij een hert of konijn blijkt minimaal. Een hert schrikt, vlucht en als alles veilig is trilt hij nog wat na om vervolgens van het malse groen te gaan smullen.
De mens doet dat meestal anders: schrik, vechten of vluchten en er daarna nog veel en langdurig over nadenken, zodat de ontspanning achterwege blijft.
 
Hormonen spelen een belangrijke rol in dit spannings- / ontspanningsverhaal.
Hypofyse en Epifyse, hoe klein ook zijn hofleveranciers.
Ze liggen centraal in de hersenen.
De hypofyse heeft de grootte van een kikkererwt en weegt ca.0,5 gram. Opvallend zijn de 2 kwabben en die een zekere gelijkenis met het hart vertonen.
 
 
De epifyse of pijnappelklier heeft zich als orgaan bij de hogere gewervelde dieren en de mens ontwikkeld uit het zogeheten "derde oog".
Bij kinderen is deze klier goed ontwikkeld, na de puberteit wordt deze steeds kleiner.
 
 
De epifyse produceert melatonine. Het wordt afgescheiden als de hoeveelheid licht afneemt ( avond, nacht, seizoenen ). Het brengt ontspanning.
In de Oosterse filosofie wordt de epifyse beschouwd als de zetel van de ziel.
En volgens Descartes speelt het een rol in de interactie tussen geest en lichaam.
 
Hier legde Rigobert een verband met het symbool van het Rozenkruis:
De hypofyse zou gekoppeld zijn aan het maanbewustzijn, de epifyse aan het zonbewustzijn. Als beiden optimaal samenwerken is er vrede in het hart, verdwijnen de tegenstellingen en is er sprake van een gelukservaring.
Er ontstaat dan een verticale lichtinstroom.
 


 
Anders gezegd: Op het kruispunt van het kruis verdwijnen alle tegenstellingen: links, rechts, boven, beneden. Het is de plek van de roos, symbool voor het hart.


 
 
Onze pijnappelklier (epifyse), een klein orgaan in het centrum van het brein, staat in de neurowetenschappen bekend als een hormoonklier die een scala aan hormonen produceert, die gereguleerd worden door onder andere de licht-donker (dag-nacht) cyclus. De hormonen zijn serotonine, melatonine, DMT (dimethyltryptamine), 5meo-DMT (5-methoxy-dimethyltryptamine) en pinoline.1-5 Oude spirituele tradities zoals Yoga en Tantra beschouwen de pijnappelklier als een “kosmische antenne” via welke wij in contact staan met een diepere, mystieke realiteit.6 De wetenschap heeft aanwijzingen dat de pijnappelklier inderdaad een rol speelt in mystieke (oftewel transcendentale), paranormale en hallucinatoire ervaringen, omdat sommige van haar hormonen psychoactief zijn.
 
Deze hormonen verbinden zich met de seroton
ine-receptoren in vele gedeelten van de hersenen. Dit leidt tot complexe patronen van electrische activiteit. De betreffende persoon krijgt dan innerlijke ervaringen, die variëren van hallucinaties via dromen tot en met mystieke ervaringen.7-10 Er is aangetoond dat met name de slaapkwabben complexe electrische activiteitspatronen vertonen tijdens mystieke ervaringen.
 
Hartcoherentie.
Het gaat hierbij om de samenwerking tussen hart en hoofd.
Ook daar kon Rigobert veel over vertellen, maar helaas voor hem en voor ons was zijn tijd om.


De hartcoherentie-methode gaat ervan uit dat het hartritme (het ritme tussen twee hartslagen) je emotionele toestand beter weerspiegelt dan enig ander orgaan. Als je bang bent, zenuwachtig of gefrustreerd dan is het hartritme ongelijk en onregelmatig, zo is tien jaar geleden ontdekt door het HeartMath Institute in Californië. Het hartritme ziet er dan uit als opgejaagde bergpieken. Het hart kan ook een ander patroon laten zien. Dat is het geval wanneer je merkt dat je vertrouwd of gewaardeerd wordt, wanneer je leuke dingen doet en daarvan geniet. Het hartritme heeft dan een patroon dat er veel glooiender uitziet.
 
PAUZE
 
De vegetarische lunch die door vele dienstbare Rozenkruisers was samengesteld kende een scala aan wraps, quiches, salades en een soepje vooraf.
 
Daarna was het de beurt aan de eveneens Gentse Monique Lemmens met haar "Parabel van het gestapelde geluk". Hierin kwam de consumptiemaatschappij in beeld die meer dan ooit en heviger dan voorheen probeert mensen te verleiden "spullen te kopen, die gelukkig maken".
 
 
En dan al die boeken die je in 5 stappen of 10 oefeningen tot het ultieme geluk zouden kunnen brengen.
 
 
En ze gaf het toe: iets nieuws kopen kan een geluksgevoel geven, dat echter veelal zeer vluchtig blijkt, net als de 5 stappen naar geluk.

Daarna was het Hugo van Hooreweghe die zijn visie op de huidige maatschappij gaf - weliswaar met humor - maar vrolijk werd ik er niet van.
Eerlijk gezegd ging het wat aan mij voorbij. Ik had nog wat melatonine over.

Na afloop hadden I. en ik een mooi inhoudelijk gesprek met A.
En toen was het tijd om afscheid te nemen.
Het was weer mooi geweest.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten