zondag 22 december 2013

Volkskerst in Steenbergen.

Vandaag is het in Steenbergen Kerstmarkt. Het hele dorp verzamelt zich in en rond de St. Gummares kerk aan het marktplein.
Het is de dag dat kerstkoren, dweilorkestjes, beeldend kunstenaars, Zeeman, Hema  en horeca de handen ineen slaan om er wat moois van te maken. Zo ook dit jaar.
 
 
Ook nu weer werd met een kettingzaag een alleraardigst hertje uit een boomstam bevrijd en blies de plaatselijk fanfare de jingle bells over het dorpsplein.
 
 
De meeste burgers en buitenlui verzamelden zich echter in de grote kerk. Daar was "alles wat God ooit verboden had" aanwezig: de commercie, het Gouden Kalf, al of niet voor het goede of eigen doel.
Andere tijden, andere gebruiken.
 
 
En het dient gezegd: als het buiten zo koud en nat is en hierbinnen gezellig, dan wordt een kopje warme koffie al snel een bijzondere ervaring op een bijzondere plaats.
 
 
Het kindje Jezus had hier blijkbaar helemaal geen zin in, want een bezorgde Maria en Jozef keken naar een lege kribbe.
 
 
En er werd ook weer gezongen door de Sparrows, die in deze week van het ene dorp naar het andere vliegen om hun "Joy to the world" te verkondigen.
Helaas ging veel van de zang verloren door de drukke activiteiten in en rond de winkelgalerij.
 
 
Om het een en ander vanuit een hoger perspectief te bekijken zocht en vond ik de weg - een wenteltrap - naar het orgel.
 
 
En dat was, ook in muzikaal opzicht, een goed idee. Het koor, dat juist Adiemus zong, was hier veel beter te horen. De nu niet aanwezige organist zou dit ongetwijfeld ook zo hebben ervaren.
 
Maar ik wilde verder..... de wenteltrap op. Er leek geen einde aan te komen en er was hier waarschijnlijk in de zomer een vliegenplaag geweest. 1000den hadden de top niet gehaald.
Ik haalde de top ook net niet. Ik zou dan bij een open gat een wankel laddertje hebben moeten beklimmen en daar hoogmoed wel eens de neiging heeft ten val komen besloot ik er een foto van te maken en terug te gaan.
 
 
Daar zag ik Hans bezig met het vastleggen "van de mens" en besloot - niet via de hemel, maar via de Hema terug te gaan naar huis en open haard.
 
 
Het was weer mooi geweest. 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten