zondag 2 juni 2024

Schildermiddag: bloemen.

 Op zaterdag om 13.00 uur verzamelden wij ons weer in Atelier Zernike om ons uit te leven in fleur en kleur. Thema: bloemen ( een wekenlang gekoesterde wens ). Zoals gebruikelijk was er eerst tijd om "warm te lopen" met japanse thee, columbiaanse koffie en een verrukkelijke taart van Eugenie. Echt ook een taart om grote punten van te kunnen snijden.

Vrolijk ook, mede door de vlinders die op de vruchtjes hadden plaatsgenomen. De mascarpone was zorgvuldig afgedekt, zodat de culinaire ontdekking nog groter werd.

We namen ook even de tijd voor een boekbespreking:

O ja, ......het schilderen. We hadden van tevoren wat inspirerend materiaal bekeken, maar dat verdween nu naar de achtergrond: tijd voor ons eigen bloembeeld. Klassiek of experimenteel en intuïtief ? Het kan allemaal. Dat bracht Malke in eerste instantie een kleurrijk boeket en in een latere fase een intuïtief tot stand gekomen tekening, die een Japanse sfeer inbracht.




Voor Eugenie stonden de bloemen centraal die nu als krachtige elementen het vlak vulden. Mooi om te zien hoe het steeds weer zoeken en vinden deze beelden voortbrengt. En leuk dat de vlinders van haar taart nu op het bovenste schilderij zaten.


 Zelf belandde ik in een voortgaand proces van laat maar komen wat er komt. Ook ik ga daarbij eerst langs de bloemist totdat "iets" het overneemt en dat "iets" doet dan van alles. Zo groeien de aanvankelijke bloemen geleidelijk uit tot koraalvormen of wordt de andere bloem ineens heel expressief en gaat iets uitzenden
 

Over expressie gesproken: Malke had weer haar gebruikelijke mandala meegebracht, elke keer weer anders, ook van smaak. Ik zou er een schilderij van kunnen maken. En het geeft nog meer inhoud aan de open en respectvolle nabespreking van ons werk.


 Het was weer een mooie middag vol ontdekking en proeven geweest.

Rotterdam, 1 juni 2024.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten