zaterdag 22 juni 2024

Sylvie Fleury en Mark Janssen in de Kunsthal.

 Sinds Ai Weiwei, met een bijzondere en indrukwekkende tentoonstelling ( zie eerder blog ) was ik niet meer in de Kunsthal geweest. Sterker nog: mijn Museumpas lag in een diepe slaap. Dus tijd om weer iets te gaan ondernemen.

Via het handige programma "Nu te zien"( NPO ) kwam ik uit bij het werk van de Zwitserse Kunstenares Sylvie Fleury. Zo te zien is zij van alle markten thuis en voor je bij haar van binnen mag gaan kijken moet je door een grot met kristallen, langs een soort Teletubbie- Bhoedda en een heel grote suppoost. Is dat eenmaal gedaan dan toont zich haar wonderlijke fantasiewereld. Ik neem jullie mee.

Zij werkt sinds de jaren 90 met installaties, video, sculpturen, geluidskunst, schilderijen, neon en performances. Haar interesse ligt in de popcultuur, autosport, science fiction, film, mode en consumptiegedrag.




Met haar 3 Volvo's is zij nogal slordig omgegaan, maar ze mocht ze toch alle drie onbetaald parkeren op de Westzeedijk.



Ook koopt zij graag voldoende parfum in voor de rest van haar leven, niet van plan het te delen met anderen.

Het werd een kijkje in een wondere wereld vol kinderlijke objecten, harde en zachte raketten en een gouden kooi. Heel apart allemaal. Leve de creativiteit en de veelkleurigheid.

Deze speelse en dikwijls kindvriendelijke wereld kwam ik ook tegen bij Mark Janssen. Een gevierde en bekroonde kinderboeken- illustrator. Sommige van zijn kaften zie ik regelmatig in de bibliotheek in de kinderhoek.

 Op een scherm kun je het illustratieproces volgen: telkens komt er iets nieuws bij in het landschap. Deze digitale manier van werken maakt ook mogelijk beelden te verplaatsen, weg te halen of opnieuw te ordenen.


 
En ook leuk om even met beide benen in zijn wereld te gaan staan.
 

 In het kinderatelier kunnen de kinderen zelf aan de slag en gefotografeerd worden in een dergelijk deels te verplaatsen landschap.
 

 
Daarna nog even naar de Studio van Richard Avedon om een foto te laten maken en die te delen.
 
 
 Een wonderlijke ochtend was het geworden, waarbij ik in de aanloop kon genieten van het vele groen en bloemen bij en rond de musea.
 


Daarbij toonde zich het unieke beeld van een reflectie van De Parade op de wanden van Het Boymans Depot.

Rotterdam, 22 juni 2024.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten