woensdag 4 juli 2018

Victor en Rolf, haute couture.

Victor Rolf.
 
Op advies van Yvon ben ik naar de tentoonstelling van de couturiers Vivtor en Rolf in de Kunsthal geweest.
Fijn dat er weer iets nieuws was ,want al die bloterikken van het Hyperrealisme had ik tot vervelends toe al gezien.
Eindelijk weer iets met kleren aan. En wat voor kleren..........
Naast de concrete kleding waren er op meerdere plaatsen een soort standaard paspoppen te zien waarop Victor en Rolf in eerste instantie hun idee uitwerkten.
Kleding op schaal gemaakt.
De eerste serie mantels en jurken riep onmiddellijk een sfeer van grote rijkdom op. Ook iets vanuit andere tijden, hofkleding. Door de opstelling en belichting werd schitterend nog meer schitterend.
Blijkbaar maakten ze ook veel van hun schetsjes op de muur of het moet een behang van eigen ontwerp zijn geweest.
Ja er wordt bij Victor en Rolf flink gestrikt. Ik zou dat een meer organische manier van vormgeven noemen. En dan is het leuk om snel iets anders te ontmoeten, dat een meer mathematische benadering toont.
Vermoedelijk komt hun inspiratie hiervoor uit de verfbar van de Gamma of Praxis. Daar kun je van deze kleurproefjes meenemen. De Stijlgroep of het werk van Schoonhoven komen hier ook bij mij op.
De prachtige disco-trouwjurken zijn een lust voor het oog. Soms  denk ik daarbij - altijd op zoek naar andermans inspiratiebron - aan een suikerspin.
Soms als Victor en Rolf er geen gat meer in zien, passen ze dat onmiddellijk toe. Vermoedelijk zal deze jurk bij het dragen op een originele wijze inzicht geven op de benen van de betreffende draagster.
Aan recyclen doen ze ook. In deze kledingberg zijn allerlei materialen met elkaar verbonden of vervlochten. Als een abstract schilderij.
Maar het is niet allemaal vrolijkheid en kleur wat de klok slaat. Rouwkleding zit ook in hun pakket en roept - ook nu weer door omgeving en licht - vooral ingetogenheid op.
Om dan weer snel te switchen naar tomeloze uitbundigheid.
Victor en Rolf, wat een ongelooflijke creativiteit.
Een bezoek meer dan waard.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten