maandag 31 januari 2022

Intuïtief schilderen 30 januari 2022

 Workshop intuïtief schilderen.


Laten we iets met de zon gaan doen ! Geen gek idee in deze wat grijze tijden. Het wakker maken van de zon van binnen en die naar buiten brengen zodat je er een tijdje in kunt verblijven. En zo gingen we aan de slag. Alle materialen waren verzameld. Nu was het ieder voor zich en samen voor allen.





 Al snel worden de eerste veelal onverwachte resultaten zichtbaar. Maar dat is slechts het begin van een proces van laag over laag. Daardoor wil het landschap wel eens wat bobbelen ( aanbrengen van een vorige ondergrond ). Dat komt na het drogen weer goed.




Een geabstraheerde zon komt op vanuit een berg. Een rood-goud licht vult de ruimte.
Wat gebeurt hier ?
Een andere zonsopkomst vin elders plaats:

Het lijkt er vanmiddag op dat natuurkrachten sterk vertegenwoordigd zijn. Vuur, water, steen. Het is wat het is: het verschijnt, net als het werk hier onder, dat een zekere vervreemding oproept. Gaat het hier om een gloeiende bol die reflecteert in de zee of een reclame voor een pizzeria, annex viswinkel. Beiden mag. Je kunt erin zien wat je wilt al neig ik zelf naar het eerste. Bij nader inzien lijkt het erop dat de vissen vanaf de onderzijde verlicht worden ( en je kunt ook zeggen dat ze mondkapjes dragen ).

Intussen is er elders een sterk symbolisch werk op tafel gekomen, waarin associaties met een tipi of piramide in beeld komen samen met een contrast tussen een lichte en een donkere wereld.

Tussendoor verschijnt er een andere zon op tafel in de vorm van een mandala. Ook mooi.


Tijd voor de nabespreking van deze en andere werken. Sommigen zijn nog niet af of komen nooit af. En dat kan allemaal. We keken weer terug op een creatief moment van individuele samenwerking en uitwisseling. Intuïtief vooral en dat maakt het zo bijzonder. Dan komt ook het zonlicht dichterbij.


Rotterdam, 30 januari 2022, Henk.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten