donderdag 7 februari 2019

Integratiekoor in het AD.


Deze statushouders leren Nederlands door te zingen in een popkoor

Het is niet alleen een avondje zingen, maar ook praten en de taal leren. Het Rotterdamse PopkoorPlus helpt een handje bij de integratie van statushouders.
Het is een opvallend gezicht. Syriërs die de populaire hit Leef van André Hazes mee staan te zingen, daarna een Taiwanese die met een Eritreeër Iedereen is van de Wereld van Thé Lau ten gehore brengt. En even later klinken Tulpen uit Amsterdam of 't Is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente. Een uurtje zingen met het nieuwe PopkoorPlus levert een uiteenlopend repertoire op. Een keer in de week komen ze samen om te oefenen, in wijkgebouw de Romeynshof in Rotterdam-Ommoord. ,,Iedere dinsdagavond'', zegt initiatiefnemer Sirach Schilperoort. Samen met de Syriër Adnan al Mahmoud uit Zevenkamp stond hij aan de wieg van het koor waarin ook statushouders zitten.

Behoefte

,,We zingen alleen Nederlands, dat is goed voor de integratie'', legt de 66-jarige Schilperoort uit. De Rotterdammer zong al in een koor in Schiebroek, maar dat was vooral in het Engels. Er bleek ook behoefte aan Nederlandstalig repertoire.
,,Een jaar geleden zijn we begonnen met de voorbereidingen, sinds mei 2018 zijn we een vereniging'', zegt Schilperoort. Vorige week was het officiële openingsoptreden in de Romeynshof, met een enthousiaste wethouder Judith Bokhove (taal, GroenLinks) als gast-lid. Het popkoor trekt op dinsdagavond gemiddeld 25 tot 30 bezoekers. ,,Deze week waren er 38, we willen uiteindelijk naar 40 vaste leden toe.''
Schilperoort, die overal in de stad taalcursussen bezoekt, trof de 59-jarige Adnan al Mahmoud in de bibliotheek van Ommoord. De Syriër is bijna vier jaar statushouder in Nederland en wacht op wat komen gaat. ,,Terug naar Syrië? Met Assad of IS is dat geen optie.'' In de tussentijd doet hij vrijwilligerswerk met ouderen of in de kerk. ,,In de Hofstee of de Open Hof.'' Verder is de agrarisch ingenieur actief op een boerderij. ,,Ik hou van zingen'', lacht de Syriër, ,,dat is ook goed voor de Nederlandse taal. Ik vind ook dat het beter gaat met de taal.'' Uiteindelijk hoopt hij vast werk te vinden.

 
We zijn ook een contact­groep geworden. Een uurtje zingen en drie kwartier praten Sirach Schilperoort , Popkoorplus
Op zijn wekelijkse zangavond treft hij bij het koor niet alleen landgenoten, er zijn ook leden uit Iran, Irak, Eritrea, Taiwan, Palestina en Marokko. ,,En Nederlanders'', stipt Schilperoort aan. ,,Het is ongeveer half om half. De Nederlanders in het koor zijn relatief oud, we kunnen wel wat jonge Nederlanders gebruiken.‘’

Met Judith heeft het gezelschap een vaste dirigente, die ook piano en gitaar speelt. ,,Op onze website hebben we YouTube-filmpjes gezet waar de leden nog een keer naar een nummer kunnen luisteren en de teksten kunnen meelezen.‘’ Schilperoort beklemtoont dat het koor meer is dan alleen zingen. ,,We zijn ook een contactgroep geworden. Een uurtje zingen en drie kwartier praten.‘’
Over de ambities blijft hij op de vlakte. ,,Nee, Ahoy of Ziggo, daar denken we niet aan. Wel zou het mooi zijn om een keer in de hal van het Centraal Station Kom van dat dak af te zingen Dat lijkt me geweldig.'' Adnan glimlacht bij de gedachte aan een dergelijk optreden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten