maandag 3 december 2018

Zie ginds komen de stoomboten............

 Sint in Huissen.

Het was dan nog wel geen 5 december, maar Sint zou toch naar ons toe komen in Huissen. Niet alleen, maar met 3 pieten, 2 grote zakken en 5 tassen. Dat was allemaal heel veelbelovend.
Al onze schoentjes waren weer op de gebruikelijke manier neergezet.
 Op het moment dat de eerste stoomboot binnen kwam, klom kleine piet Siebe onmiddellijk in de mast om een pepernootje te bemachtigen. 
Wie zoet is krijgt lekkers, zag ik hem denken.
Maar eerst gingen we samen wat drinken in de voorkamer. In het midden lagen alle goederen uit Spanje bijeen. Hand- en ruimbagage. Dat zag er heel rijk uit. Helaas was nog niet iedereen geconcentreerd, maar ja "wild schaken" is ook een sport.
En toen iedereen recht zat en er op facebook stond dat er dit jaar geen stoute kinderen waren, kon het feest beginnen.
Bij heel veel pakjes zaten gedichtjes en wie niet kon lezen werd geholpen door Mette. 
Heel goed Mette !
En natuurlijk letten we allemaal heel goed op als b.v. Aty een pakje open maakte. Iedereen probeerde dan mee te raden wat er in zou zitten.
Toen was onze turnkampioene aan de beurt..... Mette kreeg van Sint een superdeluxe vliegmaardoordeturnzaal pakje, bezet met diamanten. Oogverblindend zal ik maar zeggen. Zij liet ons zien wat zij allemaal kon en wij niet kunnen.
En voor Siebe was er een heel mooi boek met een 3D-bril en later ook nog eens een boek voor dierenlego. Om verwarring te voorkomen had Sint Siebes naam op het pakje gezet.
En omdat hij nu ook op een leeftijd was gekomen om de wereld nog verder te verkennen, gaf Sint hem een eigen stoomboot. Met een omklapbare schoorsteen nog wel. Onmiddellijk rolden er kleine roetpietjes uit.
Ewoud liet ons ondertussen zien hoe waardevol groene energie kan zijn. Ook kreeg hij een geel balletje om in te knijpen. Hij liet onmiddellijk zien dat hij een tekentalent heeft en mogelijk regelmatig Chinees eet.
 
Henk, die eerst niet wilde, moest onder toezicht ook een gedicht voorlezen. Hij hield zijn bril stevig vast, want Siebe zou 'm anders zomaar weg kunnen toveren. 


In het pakje zaten grote kaarsen voor zijn lichtorgel. Die kwamen goed van pas. Sterker nog: het regende vanmiddag kaarsen in alle kleuren.
Inge, die veel leest, wilde als eerste de boeken van Siebe wel lenen. Sint vond echter dat ze beter zelf een boek kon gaan schrijven en gaf haar daarvoor een superpen met vullingen.
Ja, Sint had heel goed in de gaten dat hij of zij hier een creatief gezelschap zou aantreffen. Zo kreeg Henk een eigen atelier.
En omdat Annemarie iets creatiefs voor zichzelf en anderen had gevraagd, reed Sint even langs zijn Duitse collega voor wat zalmbakkende steengoedklei. En om er goed mee te kunnen werken kregen allen ook nog mirettes ( net roeispaantjes ) en spatels.
 Helaas waren de knoflookpersen op, maar Annemarie zou er vast nog wel een in de keuken hebben.
En zo gingen we verder en verder. Pakje na pakje.

Er kwamen stoomboten voor kapitein Tijmen en kapitein Mette. Tijmen had zelfs 2 paarden in het ruim en de boot van Mette was geschilderd in haar lievelingskleuren en figuren. Ewoud, die vlakbij de Nieuwe Maas woont, had dit ontwerp nog nooit gezien.
 
Intussen las Michiel in alle rust voor uit andermans werk.
 Kreeg Ewoud een zending uit Columbia ( hij maalt ze zelf, nou ja, zoiets ).
En raakten sommigen tijdelijk afgeleid.
Annemarie kreeg een mooie warme omslagdoek, waar zij ter plekke verliefd op werd.
Dit was precies wat zij wilde. Slimme Sint !
 Er was vanavond ook een groen draakje in de kamer, die als je in hem kneep paarse bolletjes liet zien. Ineens had de draak genoeg van al dat geknijp en spuwde hij slijm.
Nou dat wil je natuurlijk niet op je mooie Pietenbroek hebben !
Dat was even niet zo fijn.
Gelukkig kon het nel weggepoetst worden, maar bellen blazen deed de draak niet meer. 

Sommige pakjes waren nog niet bezorgd, maar plotseling stond er een superpiet voor de deur en ja hoor.........dat was op het nippertje gelukt........
Tijmen kreeg speciale klimschoenen en Michiel......
....... een zakje voor op zijn rug en een groot pak.........nou ja volgens Sint was het magnesiumpoeder. Iets dat topsporters gebruiken om meer houvast te hebben.
Intussen hadden we allemaal wel honger gekregen van dat voorlezen en uitpakken en gelukkig hadden Aty, Inge en Annemarie voor wat stevige happen gezorgd.
Een pittig tomatensoepje, een kipschotel en een couscoussalade met noten en kleuraccenten.
Daarna was het nog even nagenieten. Zo veranderde een deel van de kamer in een haven, waar schepen af en aan voeren en er druk werd samengewerkt. 
 En toen werd het tijd om afscheid te nemen van alle Sinten. 
Ja, er werd heel wat afgezoend tussen Piet en Sint.
Sint Henk zette zijn ( te heet gewassen ) mijter weer op.
Annemarie had intussen zijn nieuwe staf tevoorschijn gehaald en dat vond deze Sint heel mooi.
Net als de tekeningen die hij had ontvangen.

Het was weer heel mooi geweest.
Dankjewel aan alle Pieten en Sinten.
Huissen, 2 december 2018.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten