maandag 14 maart 2022

Breda Art Fair 2022.

 Breda Art Fair 2022.


Altijd leuk om te bezoeken, een Art Fair. Er komen er steeds meer van en deze keer in Breda. En dus gingen Karel ( die relaties heeft in de grote kunst ) en ik op zondagochtend naar de kerk. De Grote Kerk in Breda, waar een flinke groep kunstenaars zijn / haar werk lieten zien. Ondanks het vroege tijdstip was het al flink, maar niet hinderlijk druk.


 Deze keer hoefden alleen de kaartjes gescand te worden, mochten we een gratis catalogus later ophalen ( anders loop je er maar mee te doen ) en een paaseitje plukken uit de grote bak.  
Het aanbod was weer zeer veelzijdig en dat geeft aan dat veel mensen hun eigen weg en medium kiezen. Dat heeft ook wel een nadeel: niet alles wat getoond wordt heeft m.i. het predicaat kunst of het is op amateuristisch niveau. Daarnaast is het fijn als je kunt verkopen, omdat de staangelden niet gering zijn. Zo was er deze beurs ook ruimte voor de kleine prijsjes en werd er in die sector ook leuk verkocht.
 

En er is ook kwaliteit, zoals deze fotograaf die zijn beelden schiet in gebouwen met vergane glorie. Zelf krijg ik dan zin om zo'n ruimte op te knappen en er iets leuks, b.v. een atelier van te maken. En over vergane glorie gesproken: ook in deze kerk is daar het nodige van te vinden, al is het tijdelijk gecamoufleerd door de exposities. Een mooi beeld vind ik dit:

Beneden eigentijdse vrolijkheid en boven een kerkelijk drama. En helaas weinig opgemerkt. Ik kreeg ook steeds meer zin om elementen van het gebouw te fotograferen. Ik zie ook verbanden: de uitingen van de zielen van de kunstenaars komen samen in de kerk. En dat is natuurlijk onbedoeld mooi !

We vinden het ook leuk om als de gelegenheid zich voordoet in gesprek te gaan met de kunstenaar. Deze keer was dat met Annelies de Jong, een vrouw die indrukken van uiterlijke en innerlijke reizen in beeld brengt. Zij heeft een prachtige schildertechniek.

Een boeiend schilderij, omdat er veel symboliek in zit en er ook veel te kijken / te zien valt. Het doet eerst aan een Annunciatie denken: de engel Gabriël brengt een blijde boodschap aan Maria. Veel kunstenaars hebben zich in de loop van de tijd met dat thema bezig gehouden. De goede kijker ziet echter dat er niet echt sprake is van een ontmoeting: er is geen oogcontact en geen reactie van de vrouw. Dat roept de vraag op wat hier aan de hand is. Door dit intrigerende gebeuren blijft de aandacht weg bij het midden van het schilderij: de boom, gecoupeerd, maar ook geworteld. Hoopvol is voor mij het grote licht dat achter de rug van de engel contact maakt met de zo hard getroffen boom.

Een heel andere sfeer ontmoetten we bij Bianca Harling van Atelier Moeder Aarde. Een antroposofische sfeer. Dat is waar ik sterk aan denk: werken met wol, vilten. Het heeft genoeglijks, doet aan schaapjes denken en liggen op een mooie vacht.

Meer speelse elementen zijn te vinden in de keramiek en de glaskunst. Het keramische geduld dat nodig is voor zoveel torentjes herken ik wel. Bij het glas ervaar ik meer het experiment. En ook nu weer herkende ik de vrolijke bloemen van Conny Franssen, die wat mij betreft zo in een mooie zonnige slaapkamer de stralend witte muren mogen sieren. Dat is goed wakker worden.

Er waren ook weer veel bronzen beelden te zien, waarbij naar deze mijn voorkeur uitging.


Tijd om afscheid te nemen, maar op de valreep werden we aangesproken door een journalist van het Brabants Dagblad, die onze ervaringen wilde horen. En zo geschiedde: het verslag staat onderaan dit artikel.

Het was tijd voor een zonnetje, terrasje en pilsje en dat kon meteen tegen de muur van de kerk. Heerlijk uit de wind, nog een gratis tijdschriftje over kunst-vitaminen bij ons.En dan terug en vooruitblikken.


Zo goed als de doorstroming was in de kerk, zo slecht was deze op de terugweg naar Rotterdam. De halve Brienenoord afgesloten en een heel traag kruipende file onder de misleidende bordjes van 50 km per uur. Gelukkig had ik recent Frans repertoire gedownload en daar wij allebei geoefende zangers met Franse ervaringen zijn werd het een uurtje chansoneren. Erg leuk om te doen.
 
 

Annelies de Jong. www.annelies-dejong.nl ...Conny Franssen. www.qeimoy.com...Erik Blok.wwwdekunstmakers.com...Loes Davidse. www.art-works.nu...Feico Hajonides. www.feicohajonides.nl....Brigitte Schreuder. www.brigitteschreuder.nl....Wil Westerweel. www.wilwesterweelfotografie.nl...Bianca Harling. Atelier Moeder Aarde.






 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten