dinsdag 13 maart 2018

portretschilderen op zaterdag.

Portret op zaterdag.
 
Afgelopen zaterdagmiddag was het weer tijd voor een workshop "schilderen in de sfeer van..........".
Deze keer zouden we als inspiratie de architekt Hundertwasser en het Frans en Duits Expressionisme ( Blaue Reiter, Fauvisme ).
Vanuit die basis zouden wij gaan werken aan zelfportretten.
Een Hundertwasser schilderen was een intensief project met veel kleuren en veel details. Het ging hier om een zgn. huizenzoekster, die wel iets anders wil ( daar nog met de rug naartoe staat ) en tegelijkertijd haar oude gezellige huis in het hart ( op de revers ) draagt.
Veel sneller kwam dit portret tot stand. Spontaan kleuren loslaten op het doek en dan snel en vrijuit contouren maken. Naar binnen gekeerd, naar de kleuren in zichzelf.
Hoe anders kwam dit rijkbehaarde portret tot stand. Dikke, borstelige wenkbrauwen, snor en veelkleurig haar. Geboren vanuit steeds weer werken met paletmessen. Kleuren dik aanbrengen en dan het mes erdoor. Zo op het eerste gezicht een primitieve man, een zeebonk. Een zeewaardige Viking komt zo op. Ik heb mijn voorvader geschilderd.
Tussendoor ( we krijgen vaak honger ) zijn er drankjes en hapjes, ook heel kleurrijk geordend ( soort Oosters expressionisme, heel gecontroleerd, de mandala ).
Inmiddels verscheen er weer een portret. Een aardige man, van boven enigszins statisch geladen, beneden als verbonden met een rots. Een portret om blij mee te zijn.
Aan het eind van de middag brachten we onze collectie van vandaag samen. Een bonte mengeling van stijlen en werkwijzen. Onze expressie van 10 maart 2018.
De volgende keer weer iets anders.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten