Geen camera met lange, zware lenzen, geen verrekijker, wel de Merlin app. Er gaat een wereld open. Zo ontdekte ik dat in de Regio Hoogstraten , België, er een vogel is die het landschap domineert: de tjiftjaf.
En het dient gezegd: in een mooie omgeving, die ook gedomineerd wordt door één plant: de springbalsemien. Deze heeft haar naam te danken aan het wegspringen van de zaden als je de bloemen aanraakt. Deze plant komt oorspronkelijk uit de Himalaya en is aan het begin van de vorige eeuw in Europa geíntroduceerd en daarna verwilderd. De plant kan ruim 1.50 hoog worden en daardoor andere planten wegdrukken. Ze nestelt zich zelfs op omgevallen bomen.
Eenmaal thuisgekomen vindt buiten de dagelijkse "dans van de kauwen plaats". Ze vliegen met veel lawaai heen en weer tussen de hoge woongebouwen en bomen. Net als spreeuwen maken ze gebruik van een soort zesde zintuig: luchtverplaatsing. De buitenste vogels bepalen de vliegrichting, de anderen reageren op de luchtverplaatsing.
Een avondwandeling door het Ommoordse veld, een klein natuurgebied met weiland en bossen, waar de rivier de Rotte langsstroomt.
Het is relatief klein, maar de vogelrijkdom groot: Ik signaleer de houtduif, de halsbandparkiet, de huiszwaluw, de tjiftjaf, de waterhoen, de kleine mantelmeeuw........
en de kers op de taart is de Geelpootmeeuw ( in het Duits: Mittelmeermöwe ), die hier vrij zeldzaam is.
Na de grauwe vliegenvanger uit Zundert, opnieuw een zeldzaamheid.
Minder zeldzaam en zeer nadrukkelijk aanwezig, mede door de grote aantallen is de Grauwe Gans. Vanochtend gesignaleerd in de Nesselandepolder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten